Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej w Rogowie

LZD | Wydział Leśny | SGGW
Działalność CEPL | Ważne adresy | Obiekty dydaktyczne | Święta w LZD |Jak do nas trafić | Kontakt
Lekcje w lesie | Program dla szkół | Szkolenia | Konkursy | Materiały dydaktyczne
Zapraszamy | Współczesne zagadnienia edukacji leśnej | Aktywne metody ochrony przyrody | Zorganizuj konferencję w Rogowie
Wydawnictwa | Artykuły | Galeria zdjęć
Informacje ogólne | Komitet Redakcyjny | Zeszyty SiM | Informacje dla autorów | Recenzja | Kontakt | Zamawianie
Aktualności | O Muzeum | Zwiedzanie | Edukacja | Kontakt
Założenia | Aktualności | Edycje | Promocja | Wydawnictwa | Artykuły | Zdjęcia i głosy sów | Sowoteka | Wypluwnik | Sztuczne gniazda

BUBOBORY w Lasach Państwowych

Uszatki Asio otus zimą opuszczaja swoje rewiry i gromadzą sie w grupkach po kilka osobników, często ukrywając się wśród gałęzi drzew iglastych.
Puszczyk uralski Strix uralensis na terenie Polski gatunek rzadki, wtstępuje w południowo-wschodniej części kraju najczęściej w buczynach.

Puszczyk Strix aluco z lewej najpospolitszy gatunek sowy w Polsce, zasiedla głównie lasy liściaste- grądy

Płomykówka Tyto alba z prawej sowa związana z terenami otwartymi, spotykana na obszarach zurbanizowanych

Młoda Uszatka Asio otus kluje się w gnieździe zajętym po myszołowie, wronie, sroce lub grzywaczu.
Samica Puszczyka uralskiego Strix uralensis z pisklakami w "kominie" utworzonym po złamaniu drzewa, takie wykroty najczęściej wybierane są przez ten gatunek na miejsca lęgowe.
Młode puszczyki Strix aluco opuszczaja dziuple często jako nieloty, wówczs są najbardziej narażone na ataki drapieżników.
Puszczyk mszarny Strix nebulosa, gatunek w Polsce występujący sporadycznie, spotykany jedynie na terenie Puszczy Białowieskiej.
Sóweczka Glaucidium passerinum, najmniejszy gatunek sowy w Europie wielkością zblizony do wróbla.
Sóweczka Glaucidium passerinum gatunek borealny, zasiedla głównie dziuple wykute przez dzięcioła dużego przede wszystkim w starych świerkach.
Włochatka Aegolius funereus gatunek borealny najczęściej korzysta z dziupli wykutych przez dzięcioła czarnego w sosnach.
Samiec Puszczyka uralskiego Strix uralensis dokarmia samicę kiedy ta wysiaduje jaja, okres lęgowy trwa od lutego do połowy maja.
Uszatka Asio otus odżywia się głównie gryzoniami- myszami i nornikami.